Skvělý a jednoduchý recept na výtečnou domácí pizzu jako z italské restaurace!
Co budete potřebovat?
Ingredience:
30 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra pro vymazání
220 gramů vody, pokojové teploty
1 čajová lžička cukru nebo 1 čajová lžička medu
20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného nebo 2 čajové lžičky instantního droždí (8 gramů)
400 gramů hladké mouky
1 čajová lžička soli
Množství vystačí minimálně na 3 plechy lahodné pizzy.
Postup:
Lehce si vymažte velkou mísu (nebo ji vystříkejte olejem) a odložte stranou.
Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr/med, droždí a míchejte 20 sek/rychlost 2.
Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte program Těsto/2 min.
Přendejte těsto do připravené mísy a zformujte těsto do koule.
Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte těsto vykynout do zdvojnásobení objemu (cca 1 hodinu).
Mezitím si rozpalte troubu na horní i spodní ohřev na 200°C
Po vykynutí těsto zpracujte do kruhu, zespodu vysypte ještě lehce moukou, aby se těsto na plech nelepilo.
Pizzu ozdobte dle chuti. Základ na pizzu + posyp sušeným oregánem:
smetanový (zakysaná smetana)
rajčatový (rajčatový protlak nebo kečup)
Připravenou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte cca 8 minut
Hotovou pizzu přesuňte na velký servírovací talíř a pokrájejte na trojúhelníky
DOBROU CHUŤ!
Těsto na pizzu poté zabalte do fólie a uložte do lednice, kde vydrží až 4 dny.
Comments