top of page
Vyhledat

Bublanina se žmolenkou pro sezónní ovoce

Bublanina se žmolenkou 🥧 - pro sezónní ovoce 🍒🫐🍓🍑


---

🧾 Ingredience:

Na těsto:

1–2 vejce (dle velikosti)

1 ½ hrnku polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek mléka

½ hrnku oleje

1 prášek do pečiva

ovoce podle chuti (třešně, jahody, meruňky…)


Na žmolenku:

1 hrnek hrubé mouky

½ hrnku cukru krupice

4 lžíce másla (nebo rostlinného tuku)

---

👩‍🍳 Postup:

Krok 1 – těsto:

Do mixovací nádoby nasyp prášek do pečiva a polohrubou mouku.➡️ 5 s / rychlost 5


Krok 2 – přidej suroviny:

Přidej cukr, vejce, olej a mléko.➡️ 30 s / rychlost 5


Krok 3 – kontrola:

Zkontroluj těsto, případně setři stěrkou a promíchej znovu.➡️ 10 s / rychlost 5


Krok 4 – nalití na plech:

Těsto nalij na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečicí papír.Na povrch naskládej omyté, okapané a případně vypeckované ovoce.

---

Krok 5 – žmolenka:

Vypláchni nádobu (nebo použij jinou, pokud máš).

Do nádoby dej mouku, cukr a máslo.

➡️ 10 s / rychlost 5 – zkontroluj konzistenci, případně➡️ dalších 5 s / rychlost 5 – dokud nevznikne drobenka.


💡 TIP: Pokud je máslo příliš měkké, použij rychlost 4. Pokud je tuhé z lednice, klidně i rychlost 6, ale hlídej strukturu.

---

Krok 6 – dokončení:

Drobenku rovnoměrně nasyp na povrch koláče.

---

Krok 7 – pečení:

Peč v troubě předehřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) přibližně 20–25 minut, dozlatova.

---

✍️ Poznámky:

Při použití kyselejšího ovoce (rybíz, švestky) můžeš do žmolky přidat trochu více cukru.

Skvělá i jako základní koláčová žmolenka pro další dobroty (švestkový, meruňkový, hruškový koláč…).


 
 
 

Komentáře


bottom of page