Bublanina se žmolenkou pro sezónní ovoce
- vychytanakuchyn
- 8. 7.
- Minut čtení: 1
Bublanina se žmolenkou 🥧 - pro sezónní ovoce 🍒🫐🍓🍑
---
🧾 Ingredience:
Na těsto:
1–2 vejce (dle velikosti)
1 ½ hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
ovoce podle chuti (třešně, jahody, meruňky…)
Na žmolenku:
1 hrnek hrubé mouky
½ hrnku cukru krupice
4 lžíce másla (nebo rostlinného tuku)
---
👩🍳 Postup:
Krok 1 – těsto:
Do mixovací nádoby nasyp prášek do pečiva a polohrubou mouku.➡️ 5 s / rychlost 5
Krok 2 – přidej suroviny:
Přidej cukr, vejce, olej a mléko.➡️ 30 s / rychlost 5
Krok 3 – kontrola:
Zkontroluj těsto, případně setři stěrkou a promíchej znovu.➡️ 10 s / rychlost 5
Krok 4 – nalití na plech:
Těsto nalij na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečicí papír.Na povrch naskládej omyté, okapané a případně vypeckované ovoce.
---
Krok 5 – žmolenka:
Vypláchni nádobu (nebo použij jinou, pokud máš).
Do nádoby dej mouku, cukr a máslo.
➡️ 10 s / rychlost 5 – zkontroluj konzistenci, případně➡️ dalších 5 s / rychlost 5 – dokud nevznikne drobenka.
💡 TIP: Pokud je máslo příliš měkké, použij rychlost 4. Pokud je tuhé z lednice, klidně i rychlost 6, ale hlídej strukturu.
---
Krok 6 – dokončení:
Drobenku rovnoměrně nasyp na povrch koláče.
---
Krok 7 – pečení:
Peč v troubě předehřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) přibližně 20–25 minut, dozlatova.
---
✍️ Poznámky:
Při použití kyselejšího ovoce (rybíz, švestky) můžeš do žmolky přidat trochu více cukru.
Skvělá i jako základní koláčová žmolenka pro další dobroty (švestkový, meruňkový, hruškový koláč…).





Komentáře